Javna pobuda občini v zvezi s podnebno krizo


Javna pobuda za podpis poziva slovenski vladi,
da ta prične z vso odgovornostjo obravnavati podnebno krizo

(poslana županu MOM in štirim podžupanjam_om, 16. 7. 2019)

***

Spoštovani župan, podžupanji in podžupana Mestne občine Maribor!

Prav v teh dneh smo spet priče vremenskim pojavom, ki smo jih doslej gledali le na posnetkih iz daljnih dežel. Čeprav so nas znanstveniki pa tudi vetrolomi, vročinski valovi in drugi nepričakovani vremenski pojavi opozarjali, da se podnebje korenito spreminja, smo bili še do nedavna večinoma prepričani, da jih v živo ne bomo nikoli doživeli. Pa so tu! Menimo, da je skrajni čas, da se tega tudi v resnici zavemo in začnemo ukrepati, vsak na svojem področju in po svojih močeh.

Za začetek lahko kot posamezniki in organizacije podpremo poziv skupine slovenskih nevladnih organizacij, ki pozivajo vlado RS, naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati.

Poziv je doslej podpisalo že več kot 5.000 posameznikov in preko 130 organizacij. Med njimi je (do dneva, ko to pišemo) tudi 7 manjših občin – Komen, Cerknica, Miklavž na Dravskem polju, Benedikt, Kozje, Šentilj in Kuzma. Poziv smo podpisali tudi IMZ kot organizacija in vsi njeni člani kot posamezniki. Zdaj pozivamo še vas in vaše sodelavce, da se nam pridružite. Predvsem pa pozivamo, da se pobudi pridruži tudi Mestna občina Maribor in s tem kot prva velika in mestna občina v RS z zgledom pritegne tudi ostale.

Z nekaterimi dejanji ste že pokazali, da kot novo občinsko vodstvo prepoznavate probleme, ki jih podnebne spremembe povzročajo. Z objavo karte vročinskih otokov v MOM in obljubo, da boste v zvezi z njimi ukrepali, dajete upanje, da se jih tudi v resnici zavedate. Še bolj ga boste utrdili, če se boste pozivu ljudi in organizacij tudi sami pridružili.

»Podnebje, ki je sposobno vzdrževati človeško življenje, je nedvomni sestavni del pravice do zdravega okolja. Država je dolžna to pravico izpolnjevati v skladu s sprejetimi zakoni in mednarodnimi dogovori« še piše v pozivu. Mi dodajamo: če tega ne počne, jo moramo v  to prisiliti.

In prvi korak je podpis poziva na http://podnebnakriza.si/

 

S spoštovanjem!

Iniciativa mestni zbor