Smo skupina za spodbujanje politi─Źnega in nestrankarskega samoorganiziranja krajevnih in ─Źetrtnih skupnosti v Mestni ob─Źini Maribor. Prepri─Źani smo, da morajo mariborskim vstajam in razli─Źnim akcijam ljudske nepokorš─Źine v Sloveniji slediti novi ustvarjalni in dolgoro─Źni koraki razvoja, s katerimi bomo spreminjali naše ulice, ─Źetrti, krajevne skupnosti, mesta, dr┼żavo in navsezadnje tudi svet.

Ljudje smo prvi, ki bi morali odlo─Źati o skupnih razvojnih politikah v mestu in dr┼żavi, ne pa mestni svetniki in poslanci. Njihova naloga je namre─Ź zastopanje naših skupnih interesov. Ker so politiki svojo vlogo o─Źitno razumeli druga─Źe, je naša naloga, da jih na to spomnimo ter jim predstavimo skupna stališ─Źa in zahteve razli─Źnih okrajev in tako prevzamemo odgovornost za delovanje naših skupnosti, ob─Źine in s tem tudi dr┼żave.

Rešitev vidimo predvsem v samoorganiziranju, skupnih razpravah, izobra┼żevanju in medsebojnem obveš─Źanju, da bomo lahko kriti─Źno, neposredno in ustvarjalno odgovarjali na izrojenost našega trenutnega dru┼żbeno-politi─Źnega sistema.

Povrniti si moramo vse tisto, kar smo sami zanemarili ali pa nam je bilo odvzeto – soodlo─Źanje in soupravljanje tako na krajevni in ob─Źinski kot tudi na dr┼żavni ravni. To lahko dose┼żemo z izvajanjem razli─Źnih vrst pritiskov na vladajo─Źe strukture in predvsem z neposredno demokracijo.

PREGLEJ in DELI NAPREJ!

 

PREGLEJ in DELI NAPREJ!

 
Predstavitvena brošura  

Diplomsko delo
Od upora k demokraciji: proces samoorganizacije v Mariboru

 

 

 

Avtor: Gregor Stamej─Źi─Ź - Grizli

Avtorjevo diplomsko delo je rezultat njegove vklju─Źenosti v Iniciativo mestni zbor in zbore samoorganiziranih skupnosti, ki jih ta pripravlja v 11 mariborskih ─Źetrtih. V njem ne poskuša iskati razlogov, ki so pripeljale do vstaj, ampak skozi svoje terensko delo razmišlja o mo┼żnostih, ki so jih vstaje odprle. O bolj pravi─Źni, bolj demokrati─Źni dru┼żbi, ki jo poskušajo graditi meš─Źani in meš─Źanke same. Delo naslavlja tako povsem prakti─Źne rešitve, kot razmislek o razvoju dru┼żbe. Je dokument ─Źasa, v katerem imamo na eni strani mo┼żnost su┼żenjstva in popolnega poneumljenja, na drugi pa dobro mo┼żnost ustvariti resni─Źno, delujo─Źo direktno demokracijo, ki ljudi polnomo─Źi in plemeniti.