Zbor SČS Center in Ivan Cankar, 6. 10. 2016


ZARADI NEZNOSTNOSTI HRUPA TRPI VSE VEČ PREBIVALCEV V MESTNEM JEDRU

Na tokratnem zboru so se odprli novi problemi, saj se je zbora udeležilo veliko novih udeležencev in udeleženk. Največ časa so udeleženci namenili kaljenju nočnega reda in miru v jedru mesta. Tamkajšnjim prebivalcem se zdi povsem nesprejemljivo, da jih o spremembah prostorskega načrta nihče nič ne vpraša. Obrnili so se na pristojne organe, ki jih ignorirajo ali pa jim odgovarjajo, naj se ne pritožujejo, ker lokali obratujejo v skladu s predpisi. Zgradbe, pod katerimi se nahajajo lokali, spadajo pod območje spomeniškega varstva, vendar tudi Zavod za ohranjanje dediščine nič ne ukrepa. Problematično je tudi to, da se na Glavnem trgu vso noč zadržujejo taksisti, zaradi katerih ljudje vso noč ne morejo spati. Izrazili so željo, da bi ustanovili delovno skupino, ki bi se ukvarjala s problematiko hrupa in nočnih lokalov, ki bi pritiskala na Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave, vendar do organiziranja takšne skupine ni prišlo. Dobro bi bilo tudi, da bi se povezali z iniciativo Akterji Koroške ceste, saj se ta prav tako ukvarja s problemom hrupa v mestu. Do naslednjič bo udeleženka priskrbela informacije javnega značaja v zvezi z zapisanim, nato pa bodo na zboru pregledali dokumente in se odločili za nadaljnje ukrepe.
Drugi del zbora je bil namenjem spremenjenemu prometnemu režimu, zaradi katerega se že pojavljajo velike spremembe. Zaradi po mnenju udeležencev zbora neustreznih akcij na Koroški cesti, se je promet usmeril na Maistrovo in Mladinsko ulico. To pa seveda moti tamkajšnje prebivalce, ker se v bližini nahajajo šole in igrišča, vendar jih enako kot v prej omenjenem primeru, nihče nič ne vpraša.
Na koncu so spregovorili tudi o kolesarskih stezah (pločniki so preozki, da bi se lahko vozili v obe smeri), zato nameravajo na prihodnji zbor povabiti predstavnika Mariborske kolesarske mreže. Opažajo tudi, da je vse več kolesarjev, ki divjajo na najbolj obljudenih delih mesta, zato je samo vprašanje časa, kdaj se bo kdo poškodoval.
Na naslednjem zboru, ki bo potekal v četrtek, 20. 10. 2016, ob 18.00 v prostorih ZPM, bodo obravnavali tudi vzdrževanje tlakovcev v mestu in nenadomeščena drevesa na Maistrovi, saj jim je za ti dve temi tokrat zmanjkalo časa. Eden izmed udeležencev je opozoril tudi na ostanke ograj izpred druge svetovne vojne, ki kazijo mesto, zato bi jih bilo treba odstraniti ali pa kako drugače urediti. Morda bodo več o možnih rešitvah spregovorili tudi na naslednjem zboru.