Samoiniciativnost in samoorganizacija Mariborčanov

Vse generacije poprijele za grablje: "Zelena oaza" v sveži podobi

Med stanovanjskimi bloki med ulicami Moše Pijada, Levstikove in Machove se nahaja majhen, a prijeten park. Park je v celoti v lasti Mestne občine Maribor, ki pa zanj neprimerno skrbi. Že košnja se ne izvaja, drevesa se ne obrezujejo in negujejo, park propada. Tako je nega te zelene površine prepuščena dobri volji okoliških prebivalcev, saj na klice na občino ni nobenega odziva. Kakšno leto poprime za kosilnico ta ali oni hišnik, a nič ni dogovorjenega in vsi čakajo.

Ta predel mestne četrti Magdalena je zelo prometno obremenjen, vedno več pa je družin z majhnimi otroki in starejših, ki iščejo primerne površine za preživljanje časa na prostem. Zato je ta park še posebej dragocen.

Nekaj prebivalcev je prevzelo pobudo za skupno akcijo, za družno osnovno ureditev parka (grabljanje jesenskega listja, odstranjevanje zaraščenega plevela, čiščenje smeti,...). Poklicali so na Snago in na občino, prosili za primerno orodje in odvoz očiščenega materiala. Prošnja je bila odobrena. Napisali in natisnili so vabila, jih polepili po blokih, ki park obkrožajo in upali na dober odziv. 4. maja dopoldan se je na delovni akciji zbralo okoli 20 prebivalcev vseh starosti (od otrok do upokojencev), ki so poprijeli za grablje, žage, kosilnico, lopate, samokolnice,.... Park je v 2 urah zasijal v sveži podobi. In ne samo to, stanovalci so se družili ob pijači in jedači, ki so jo prinesli s seboj ali so jim jo prinesli sosedi, ki se niso mogli udeležiti fizičnih del. Med delom so sklenili, da bodo z urejanjem parka nadaljevali. V sodelovanju z občino bodo poskušali delno oživiti nekdanje otroško igrišče v parku in urediti območje divjega parkiranja. Vsi udeleženci so se strinjali, da je bila akcija ne samo koristna, ampak tudi zabavna. Se vidimo naslednjič, je sledilo v pozdrav.