Zbor SČS Pobrežje, 2. 3. 2016


Ko bi v Mariboru veljala Reykjaviška filozofija,
bi bilo tudi z našim Stražunom drugače

Na minulem zboru SČS Pobrežje so udeleženci razpravljali o prometu in prometni varnosti, o prihajajočem mestnem zboru ter prisluhnili izkušnjam iz islandskega Reykjavika. 

Promet je problematika, ki so jo udeleženci že predlagali kot temo za Mestni zbor. Sami se s prometom na Pobrežju ukvarjajo večino časa in kljub temu, da na ostalih zborih morda ni tako so prepričani, da je prometna infrastruktura, vzdrževanje le te, pa rešitve v prometu, varnost in vedènje udeležencev ter prometna strategija mesta problematika, ki povezuje vse mariborske skupnosti. Ko bo jeseni spet čas za začetek šole bodo pri varovanju otrok na poti pomagali kot prostovoljci. A dokončna odločitev o tej ideji bo padla takrat, ko se oglasijo iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in skupaj dorečejo načrt.
Kako veliko lažje bi bilo dogovarjanje in izvajanje določenih za skupnost pomembnih del, če bi, kot v islandskem glavnem mestu Reykjaviku, na zemljo ne bilo moč pridobiti lastninske pravice, so si takoj znali predstavljati udeleženci zbora in ugotovili, da bi bil vsaj njim dragi Stražun v veliko boljšem stanju in pravilno izkoriščen za namene zdravja, športa in rekreacije kot je sedaj, ko si ga lasti 23 različnih lastnikov.