Zbor SKS Kamnica, 11.3.2015


O stanju vinogradov v krajevni skupnosti

Pomlad je zavela tudi na zboru v Kamnici, kjer se je včerajšnja razprava vrtela okoli stanja vinogradov v tej krajevni skupnosti. A gremo lepo po vrsti.

Zaradi novih obrazov na tokratnem zboru smo več časa kot običajno namenili pogovoru o tem, kaj so si Kamničani zadali kot prioritetne naloge, katere so torej vsebine, ki jih želijo rešiti najprej. Udeleženci so si bili enotni, da pri prometnih zagatah, umanjkanju kanalizacijskega sistema ter modernih internetnih povezav zagotovo ne gre pričakovati uspeha čez noč, saj takšnih zalogajev ljudje brez potrebnih partnerjev v procesu ne morejo rešiti sami. Zato tudi razumejo, da je začetnega zagona v tem trenutku manj, a kljub vsemu apelirajo na sokrajane, da najdejo tisti kanec vztrajnosti in volje, potreben za premike naprej, proti močnejši, bolj povezani aktivni skupnosti, ki bo sposobna reševati probleme in priskočiti na pomoč ob vsakem trenutku.

V nadaljevanju se je razprava vrtela okoli vinogradov, praktično lokalne značilnosti te krajevne skupnosti in okolice. Udeleženci opažajo, da jih je veliko zapuščenih ali neoskrbovanih, ki zato gostijo najrazličnejše škodljivce. Za pridelovalce, katerih vinogradi se nahajajo med zapuščenimi parcelami, to pomeni konstanten bolj s škodljivci, ki ga je praktično nemogoče dobiti, saj neoskrbovana okolica zagotavlja konstantno dobavo omenjenih nepridipravov. Na zboru je bil dosežen konsenz, da se prične z akcijo. Najprej bodo udeleženci, ob pomoči moderatorjev, pridobili informacije o lastništvu takih parcel, na naslednjem zboru pa bodo poiskali ustrezne načine, kako pristopiti do posameznih primerov – zavedajo se namreč, da je razlogov za zapuščene obdelovalne površine več in jih je zato treba tudi različno obravnavati.

Kamnica je posejana z vinogradi, a med njimi nekateri ne kažejo tako krasne podobe, kot ta, ki ga oskrbujejo na kmetiji Hlade (http://www.td-kamnica.si/turisticna-ponudba/vinogradniska-kmetija-hlade/)