Usoda vode je v naših rokah!

Modaratorke in moderatorji zborov SČKS vas pozivamo, da oddate svoj podpis za izvedbo zakonodajnega referenduma Za pitno vodo.

Ker oblast ni želela slišati glasu stroke, okoljevarstvenih in civilnodružbenih organizacij ter več kot 53 tisoč podpisnikov peticije, nam vsem skupaj ne preostane drugega kot da za zaščito pitne vode in zavrnitev škodljivega Zakona o vodah zahtevamo referendum. V samo 35 dneh moramo zbrati 40 000 na upravnih enotah overjenih podpisov za referendum proti škodljivemu Zakonu o vodah.

Naj spomnimo: Ministrstvo za okolje in prostor je po pritiskih strokovnih združenj in civilne družbe sicer umaknilo sporno točko 69. člena, po kateri bi se omogočilo gradnjo proizvodnih naprav z nevarnimi snovmi in odlagališč odpadkov na vodovarstvenih območjih. A to ni dovolj! V noveli še vedno ostaja 37. člen, ki dovoljuje posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Določba je odločno preširoka in predstavlja resna tveganja za degradacijo teh zemljišč in posledično za onesnaževanje površinskih in tudi podzemnih vodnih teles, predvsem tam, kjer se podzemne vode napajajo iz površinskih vodnih teles. (zapitnovodo.si)

S predlaganimi spremembami pa bi se v Sloveniji začela uveljavljati še praksa omejevanja dostopa do vode kot javne dobrine, ko bi bil dostop pogojen s tem, ali si lahko uporabo omenjanih grajenih objektov privoščimo.

Lahko se le pridružimo zapisu Mladih za podnebno pravičnost:
Spremembam Zakona o vodah nasprotujemo zato, ker nočemo izgubiti dostopa do pitne vode, se želimo v naravi sprehajati, ne pa v njej nakupovati, ne želimo, da nam oglasni panoji zastirajo pogled na naravne lepote in ograje preprečujejo dostop do obale. Ker hočemo ohraniti naravo in demokracijo ter poslušati stroko, ne pa služiti interesom kapitala in politike.

Zato vas pozivamo, da v naslednjih tednih (čimprej, tem bolje, zagotovo pa do 24. maja) obiščete našo občino:

1. si pred tem natisnete obrazec, ali pa ga pridobite od prostovoljcev, ki vas bodo nagovorili pred občino. Obrazce lahko dobite tudi pri vaših moderatorkah Urški in Kaji v Infopeki.

2. obrazec izpolnite s svojimi osebnimi podatki (zgornji del), obvezno Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI in to to, kar se od vas zahteva. Je pomembno, saj sicer podpis ne bo veljaven (vzorec izpolnjenega obrazca). Obrazca vnaprej ne podpisujte.

3. brez potrebnega predhodnega termina lahko na občini stopite v Sobo 23, kjer bo uslužbenka od vas želela OSEBNI DOKUMENT in pa še, da boste obrazec pred njo podpisali. Potem bo obrazec poštempljala in podpisala še sama.

4. Povedala vam bo, da obrazec pošljete v Ljubljano (zbira jih Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana) a to najverjetneje ne bo potrebno, saj vas bo že pred občino ustavil kdo izmed mladih prostovoljcev (ali pa bo to vaša moderatorka Maja), ki mu lahko predate obrazec. Če morda prostovoljcev tisti trenutek ne bo, pa lahko overjen obrazec oddate tudi na naslednjih lokacijah v Mariboru:

  • INFOPEKA, Ob Železnici 16
  • Kavarna HI KO FI, Tyrševa ulica 13
  • Ropotarnica, Partizanska cesta 21
  • GT 22, Glavni trg 22 (vhod s strani Židovskega trga)

DIGITALNI PODPIS
V kolikor imate digitalni podpis, gre vse skupaj še hitreje. Tukaj so navodila. (OPOZORILO: tudi tukaj naj bo vse izpolnjeno v celoti, brez okrajšav in z VELIKIMI TISKANIMI črkami).

ZA KONEC
Betona se ne da piti, niti z njim špricarja narediti, bi se lahko pošalili. A če ne reagiramo, vse skupaj še zdaleč ne bo smešno. Zato prosimo – podpišite in spodbudite še druge, da storijo enako. Potem pa na referendum!

Hvala!