OKROGLA MIZA * TOREK; 6. 2. 2018 * 18.00 * SALON UPORABNIH UMETNOSTI


PRAVICA DO MESTA ali
OD ZGORAJ NAVZDOL SE GRADIJO LE LUKNJE

Inicativa mestni zbor vas ob peti obletnici delovanja v torek, 6. 2. 2018, ob 18. uri vabi v Salon uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, Maribor) na okroglo mizo z naslovom Pravica do mesta ali od zgoraj navzdol se gradijo le luknje* 

Tema okrogle mize bo neodzivnost občinskih organov na pobude, želje in potrebe občank_ov zlasti na področjih, ki se dotikajo njihovega vključevanja v urejanje javnega prostora. Poudarek bo na posegih v neposredno bivalno okolje, kot so sekanje dreves in odstranjevanje zelenih površin.

Kaj se lahko o odnosu med občani_kami in občino na področju urejanja javnega prostora naučimo iz primerov Ceste zmage v Mariboru in prenove ptujske tržnice? V obeh primerih je kljub ostremu nasprotovanju dela občanov_k v imenu "napredka in razvoja" padlo drevje, obakrat v pravzaprav gverilskih akcijah. Kako je prišlo do absurdnega stanja, da je upravljalke_ce motornih žag pred občani_kami branila policija ali zasebna varnostna služba, ko so v rani zori skrivaj opravile_i svoje delo? Kako pride do situacij, da se odločevalke_ci izogibajo svojih občank_ov, skrivajo informacije o projektih in lažejo medijem, da dosežejo svoj prav? Ali ti primeri kažejo na širše stanje odnosov v družbi? Se da te procese izpeljati bolje, pravičneje in transparentneje?

O tem bodo na okrogli mizi razpravljale_i: Slavko Gazvoda, stanovalec Ceste zmage in član pobude za ohranitev lip, Iztok Pohorec, član iniciative za ohranitev cigarovcev na ptujski tržnici, Maja Simoneti, krajinska arhitekta z Inštituta za politike prostora ter Matic Primc iz Iniciative mestni zbor.

*Izrek smo si izposodile_i od urugvajskega pisatelja in novinarja Eduarda Galeana.