Zbor SČS Radvanje - Zaključena akcija "Za lepše Radvanje"


Radvanje krasi 15 prenovljenih ekoloških otokov

V Radvanju se je včeraj z zaključno prireditvijo na Radvanjskem trgu sklenila dvomesečna akcija prenove ekoloških otokov v tej mestni četrti. Pobuda »Za lepše Radvanje«, ki je vzklila na zboru Samoorganizirane četrtne skupnosti Radvanje ob koncu zime, se je zaradi očitnega interesa za lepše okolje razmahnila v eno večjih samorganiziranih akcij v mestu, zagotovo pa je v skupnih aktivnostih združila doslej največjo skupino interesnih skupin. V akciji, v kateri so prenovili in polepšali 15 ekoloških otokov v četrti, so poleg prebivalcev sodelovali še MČ Radvanje, OŠ Ludvika Pliberška, Turistično društvo Radvanje in javno podjetje Snaga.
Tako so v minulih dveh mesecih vsi vpleteni osmislili potek akcije, skreirali ideje o poslikavi zabojnikov, oblikovali informativni material, dejansko nališpali nekje 40 zabojnikov, za povrh pa pripravili še zaključno prireditev.
Ko smo v soboto tako spremljali žurko na Radvanjskem trgu, nam je bilo povsem jasno, kako so se vsi vključeni v projekt neizmerno zabavali, saj je občutek zadovoljstva in ponosa ob doseženem vel iz obraza prav vsakega izmed sodelujočih, jasno pa ga je bilo razbrati tudi iz besed govorcev.

Levo: Zabojnik je lahko tudi dekorativna stvar | Desno: "Duško Snažni" uživa v otroški priredbi skladbe Leonarda Cohena

Levo: Najmlajši šolarji pripovedujejo zgodbo njihovem zabojniku Ekolizi. | Sredina: Duško demonstrira, kako z nogo "zmanjšati volumen" odpadku. | Desno: Ekološki otok na Streliški ulici

Na prireditvi je sodelovala tudi pobuda Odločaj o mestu, ki je Radvanjčanom in Radvanjčankam predstavila institut participatornega proračuna. Med tem, ko potekajo aktivnosti za realizacijo pilotnega projekta, so radvanjčani lahko skozi igro lahko pridobili teoretično izkušnjo, kako v občniskem birokratskem labirintu uresničiti projekt ter predstavo, kako bi participatorni proračun ta gordijski vozel prerezal. Hkrati so prebivalci lahko oddajali predloge, z uresničitvijo katerih bi se izboljšalo stanje v skupnosti, za oddane predloge pa so lahko tudi glasovali.

Levo: IGRA - Ko je ugotovil, da zaradi takšnih ali drugačnih kolobocij projekt ne bo v načrtu za realizacijo niti leta 2018, je gospodu nasmešek z obraza izginil. Bo počakal na prticipatorni proračun, pravi.
Desno: Prebivalci so nizali predloge "Za lepše Radvanje".