ZBORI: Pomembno mesto za graditev participativne demokracije
Najava zborov samoorganiziranih skupnosti med 3. in 7. junijem 2019

Spet je tu teden, ko se lahko prebivalke in prebivalci v MOM družite s svojimi sosedi na kar šestih zborih samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti (SČS in SKS):

  • SČS Magdalena: torek, 4. 6., 18.00 >> MISC INFOPEKA, Ob železnici 8
  • SČS Radvanje: torek, 4. 6., 18.00 >> MČ Radvanje, Lackova 43
  • SČS Pobrežje: sreda, 5. 6., 18.00 >> MČ Pobrežje, Kosovelova 11
  • SKS Pekre: sreda, 5. 6., 18.00 >> Dom kulture Pekre, Bezjakova 4
  • SČS Center in Ivan Cankar: četrtek, 6. 6., 18.00 >> Zveza prijateljev mladine, Razlagova 16
  • SČS Studenci: četrtek, 6. 6., 18.00 >> MČ Studenci, Erjavčeva 43

Zbori so odprti  vsem, udeležite se jih lahko tudi le iz gole radovednosti. Začenjajo ob 18.00 in zaključijo najkasneje ob 20.00, ko so glave še sveže in koncentracija še ni padla. Tako so tudi odločitve sprejete premišljeno in ne na silo, rezultati njihovega dela pa že vidni. Kaj so že postorili in še o marsičem lahko preberete na spletni strani IMZ, v njihovem glasilu Četrtinka (ta teden bo izšla že 82. številka), še bolje pa bo, če se jim enostavno pridružite in delo spoznate v živo.

Zbori  so pomembno mesto za graditev participativne demokracije, ki  pomeni bolj transparentno, učinkovito, pravično in demokratično upravljanje. To je bilo v raziskavah že dokazano. Ob tem je bilo ugotovljeno tudi, da se z zbori ustvarjajo odprti prostori učenja, ki poleg solidarnosti, tolerance, odprtosti, odgovornosti in spoštovanja, na katerih principih delujejo, na njih udeleženi razvijajo tudi socialni, kulturni in politični kapital, s tem pa sposobnost za soupravljanje mesta. Da bo mesto zaznavalo in upoštevalo potrebe in želje njegovih prebivalk in prebivalcev. Te lahko prepoznajo, uskladijo in nanje opozorijo odločevalce le oni sami, zbori SČS in SKS pa so prav temu namenjeni prostori.