Vabljeni ta torek v Vetrinjski dvor na predavanje in pogovor

STANJE PLANETA KOT GA VIDI ZNANOST
TOREK *1. 10. 2019 *19.00 *DVORANA VETRINJSKEGA DVORA

Povsod po svetu se širi gibanje za preprečitev okoljske katastrofe. Odvijajo se protesti, ki se jih udeležuje na milijone ljudi, na socialnih omrežjih so objavljeni številni pozivi in govori, v medijih pa lahko najdemo različne zapise o podnebju - od napovedovanja apokalipse do zatrjevanja, da nevarnost sploh ne obstaja.

Mlada Greta Thumberg je v zadnjem letu privabila milijone mladih, ki so povzdignili svoj glas proti kriminalu, ki se izvaja nad našim planetom in zaradi česar sami ostajajo brez prave prihodnosti. Ta ponedeljek je voditeljem držav, zbranim na podnebnem vrhu v OZN, zabrusila: »Znanost je (o podnebnih spremembah) nedvoumna več kot 30 let! Kako si drznete še vedno obračati proč! Kako si drznete tukaj govoriti, da so vaša dejanja dovolj, ko pa politik in potrebnih rešitev še vedno ni na vidiku! Kako si drznete reči, da nas slišite in razumete, kako nujno je! Tega nočem verjeti, ne glede na to, kako jezna in žalostna sem. Saj če vi resnično razumete situacijo, pa kljub temu še niste naredili ničesar, potem ste lahko samo hudobni. In tega nočem verjeti!

Da bi torej bolje razumeli, kaj o podnebnih spremembah pravi znanost, Iniciativa mestni zbor in gibanje Mladi za podnebno pravičnost organiziramo poljudno predstavitev znanstvenih dognanj pod naslovom Stanje planeta kot ga vidi znanost.  Vabimo vas, da v torek, 1. 10. 2019, ob 19.00  v  dvorani Vetrinjskega dvora(Vetrinjska ulica 30, 1. nadstropje) skupaj prisluhnemo bioznanstveniku dr. Mihi Miklju. Na predavanju nam bo predstavil znanstveno stališče o trenutnem stanju Zemlje, o vplivu človeka na okolje ter različne scenarije razvoja dogodkov glede na stopnjo trenutno sprejetih ukrepov. Spregovorile_i pa bomo tudi o tem, kaj lahko kot posameznice_ki in družba storimo, da skrenemo s trenutne poti, ki nikakor ne vodi v svetlo prihodnost.
 
Prizorišče ima dvigalo in je dostopno gibalno oviranim osebam.