TA TEDEN 4 ZBORI, V SOBOTO PA SPREHOD
PO POTEH PARTICIPATORNEGA PRORAČUNA V RADVANJU

V prvem decembrskem tednu so na urniku štirje zbori samoorganiziranih skupnosti v Mariboru. V torek se sokrajani zberejo na zboru v Radvanju (MČ Radvanje, Lackova 43) in v Magdaleni (MISC Infopeka, Ob železnici 16), v sredo na Pobrežju (MČ Pobrežje, Kosovelova 11), v četrtek pa še prebivalci centra mesta, združeni v skupnost Center in Ivan Cankar (ZPM, Razlagova 16). Čas za zbore je zmeraj šesta ura popoldne.

Med tem ko so v centru z zadovoljstvom pozdravili splet srečnih okoliščin, zaradi katerih je bila ob železnico na kolodvoru pred kratkim zasajena zelena meja, pa enakega zadovoljstva ni pri drugih problematikah - kot je razsvetljava ob prvem ribniku – ki se udeležencem zbora zdi z vidika varnosti ljudi precej pomembna, pa tam po letih pozivov luči še zmeraj ne svetijo. Ob županovi zadnji najavi projektov, ki naj bi povsem predrugačili mesto, pa se tudi za razsvetljavo ob ribniku obetajo morda svetlejši časi, saj projekti zadevajo tudi Mestni park. K morebitnim bodočim temam razprave na zboru v centru pa lahko zaradi zgoraj omenjene predvolilne kampanje štejemo še ostale projekte, kot so potopljeni oder na Dravi, mestno plaža na Lentu, obnova Koroške ceste in še bi lahko naštevali, saj je polovica projektov na levem bregu Drave.

Tudi Pobrežja se del občinskega načrta za drugo leto dotika in to v obliki sanacije malečniškega mostu. Sicer zgolj slučajno, saj je bila uresničitev tega projekta načrtovana že za letos, a je potrebno načrte predrugačiti zaradi naknadno ugotovljene preslabe nosilnosti tal. V Magdaleni se prebivalcem v tem okviru obeta zapora Ljubljanske ceste, saj se ima drugo leto zgoditi izgradnja podnivojskega križanja z železnico, načrtovanega že pol stoletja.

V Radvanju pa se v tem trenutku precej aktivno pripravljajo na praznični čas. Obdarovanje sosedov s spominki iz storžkov bo letos nadgrajeno z nagradnim natečajem za najizvirnejšega. Morda tudi tako za trenutek izgine grenak priokus vseh prelomljenih zavez v okviru participatornega proračuna 2015. Mineva namreč dve leti, odkar so prebivalci Radvanja izglasovali 14 projektov, ki so jih želeli v svoji skupnosti videti uresničene, pa se je do danes zgodilo bore malo. Koliko? V soboto, 9. decembra ob 10.00, se bo v okviru dogodkov, ki beležijo peto obletnico IMZ, zgodil URBANI SPREHOD PO POTI PARTICIPATORNEGA PRORAČUNA. Sprehodili se bomo po lokacijah, ki bi po izraženih željah Radvanjčank in Radvanjčanov morale imeti nove ali drugačne vsebine ali posodobitve. Skupaj s predlagatelji izglasovanih projektov bomo ugotavljali, kaj je uresničeno in kaj ne, koliko ima posamezen izveden projekt sploh skupnega z izraženo željo, koliko sredstev od slabih sto tisočakov je bilo sploh porabljenih. Dobimo se na parkirišču trgovine TUŠ na Streliški.

Pa še urnik:

  • zbor SČS Radvanje >> torek, 5. 12., ob 18.00, MČ Radvanje, Lackova 43
  • zbor SČS Magdalena >> torek, 5. 12., ob 18.00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 16
  • zbor SČS Pobrežje >> sreda, 6. 12., ob 18.00, MČ Pobrežje, Kosovelova 11
  • zbor SČS Center in Ivan Cankar >> četrtek, 7. 12., ob 18.00, Zveza prijateljev mladine, Razlagova 16
  • 5. obletnica IMZ: Urbani sprehod po poteh participatornega proračuna v Radvanju >> sobota, 9. 12., ob 10.00 >> zbor pred trgovino TUŠ, Streliška