Zbor SČS Nova vas, 30. 11. 2017


Komunalni sektor toliko jamra o premalo denarja, kot da bi bil finančni

Ureditev Pekrskega potoka in parka ob njem je vzbudila zanimanje stroke, zato v Novi vasi upajo, da tokrat akcija ne bo zvodenela kot ostale poprej. Skupaj z novim predsednikom Društva arhitektov, Andrejem Šmidom, bodo udeleženci in krajani pripravili izhodišča. Konkretne predloge s pripombami stroke bodo odposlali na MOM.

Manj up vzbujajoč  je odgovor komunale glede razsvetljave na Knafelčevi. Povsem so nam pritrdili, da je razsvetljava zastarela in neprimerna. To vemo že sami, saj vendarle tukaj živimo, da je samo 20 % svetil skladnih z veljavno uredbo, pa je dejstvo, ki človeka stisne pri srcu. In kaj je razlog, da potratne razsvetljave, ki za nameček brez potrebe sveti kvišku namesto le v tla, ne morejo zamenjati? Morda že slutite odgovor, in če ste pomislili, da zaradi okrnjenih financ nekje hodimo skorajda po temi, drugje pa nam svetila cele noči razsvetljujejo spalnice, se niste prav nič zmotili. Prenova celotne razsvetljave je ocenjena na  5 do 6 milijonov €, preučili so več scenarijev, a razpoložljiva sredstva ne zadostujejo za izvedbo del.

Udeleženci še menijo, da bi projekte prenove mrež avtobusnih linij in kolesarskih stez morali usmeriti v uporabnike teh dveh sistemov in da bi bili njihovi rezultati posledica diskusije z javnostjo na mestni ravni. Svoje predloge bodo popisali in jih v prihodnjih razpravah predstavili ostalim samoorganiziranim skupnostim.  Skrbi jih, ker izvajalci ne kažejo posluha za potrebe ljudi, ker to po njihovem mnenju najbrž ni njihovo delo - njihovo delo je urejanje mreže.  Urad bi moral narediti študijo in se obenem zavedati, da je njihova vloga mišljena kot storitev v uporabi občanov in po potrebah občanov.  Morda ne bi bilo slabo razmisliti o sistemu, kot ga imajo v Ljubljani z enotno kartico Urbana.

In ker smo že zakorakali v decembrsko veselje, bi želeli malo več vzdušja tudi tisti, ki ne živimo v centru mesta, menijo v Novi vasi. Včasih je vsaj okrašena smrečica na Cesto Proleterskih brigad dajala občutek prazničnega vzdušja. Kaj pa letos?