Zbori samoorganiziranih skupnosti v Mariboru med 10. do 14. 4. 2017


Vabljeni na razpravo o skupnosti na Pobrežje,
Tabor, v Novo vas in na Studence

Kljub lepim pomladnim dnem, ki vabijo na vrtove, sprehode in posedanje na prostem, se bodo tudi v tem tednu na zborih samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti (SČS in SKS) zbrali prebivalci, ki se zavedajo kopice nerešenih problemov v mestu, na katere je treba nenehno opozarjati in jih po svojih močeh reševati.

Tokrat bo to:

  • zbor SČS Pobrežje >> sreda, 12. 4. 2017, 18.00, MČ Pobrežje, Kosovelova 11
  • zbor SČS Tabor >> sreda, 12. 4. 2017, 18.00, MČ Tabor, Metelkova 61
  • zbor SČS Nova vas >> četrtek, 13. 4. 2017, 18.00, MČ Nova vas, Radvanjska 65
  • zbor SČS Studenci >> četrtek, 13. 4. 2017, 18.00, MČ Studenci, Erjavčeva 43

Bolj ko se drevesa odevajo v zeleno, bolj opazne so luknje, kjer dreves ni. Udeleženci zborov SČS Tabor so prvi začeli opozarjati, da v četrti in mestu izginjajo drevesa. Lani so skupaj s SČS Nova vas, Magdalena, Koroška vrata ter Center in Ivan Cankar izvedli odmevno akcijo Nekoč je tukaj raslo drevo – zahtevaj ga nazaj, letos je bila to tema skupnega mestnega zbora, kjer so se udeleženci strinjali, da je treba z nadaljnjimi akcijami ozaveščati in prepričati tako sokrajane kot odločevalce o neprecenljivi vlogi zelenega fonda za življenje in zdravje ljudi v mestu.

Kot pomlad v mestu odkriva, na drugi strani z listjem postopoma zakriva okraske bele omele na drevesih. V Novi vasi je z njo okrašeno celotno naselje Nova vas II. Vzdrževalcev niso ganili opozorilni povoji na njih »Umiram – SOS«, ki so jih udeleženci zborov SČS Nova vas v opozorilni akciji namestili lani, letos je za veliko teh dreves že prepozno. Škode, ki je s tem povzročena naselju, pa tudi občinskim financam, ker bo slej ko prej treba ta drevesa nadomestiti z novimi, kar je neprimerno dražje kot bi bilo redno vzdrževanje, se očitno še ne zavedamo dovolj. Ali pa se tistih, ki se tega zavedajo, še ne sliši dovolj. Vsak dodaten glas pri tem pomaga, zato vabijo, da se jim pridružite, dodate svoja opažanja in predloge ali opozorite na težavo, ki je morda še niso zaznali.