VABILO NA ZBORE SAMOORGANIZIRANIH ČETRTNIH IN KRAJEVNIH SKUPNOSTI MARIBORA
med 14. in 18. decembrom 2015


Urnik:

  • Torek, 15. 12., 18.00 >> SČS Magdalena, Infopeka, Ob železnici 16
  • Torek, 15. 12., 18.00 >> SČS Radvanje, MČ Radvanje, Lackova 43
  • Sreda, 16. 12., 18.00 >> SKS kamnica, Dom kulture Kamnica, Vrbanska 97
  • Četrtek, 17. 12., 18.00 >> SČS Center in Ivan Cankar, ZPM, Razlagova 16
  • Četrtek, 17. 12., 18.00 >> SČS Koroška vrata, MČ Koroška vrata, Vrbanska 10

Brezplačna delavnica:


Prebivalci Maribora, ki se srečujejo na zborih saamoorganiziranih četrtnih (SČS) in krajevnih skupnosti (SKS), se bodo kljub predprazničnemu vzdušju tudi v tem tednu ukvarjali in iskali rešitve za probleme, ki jih pestijo v njihovem okolju. Kot se spodobi za konec leta, pa bodo bržkone pogledali tudi nazaj in se za spodbudo za prihajajoče leto spomnili, kaj jim je z vztrajnostjo uspelo spremeniti ali vsaj obrniti v pravo smer. Brez dvoma so lahko najbolj zadovoljni v SČS Radvanje, kjer uresničujejo idejo participatornega proračuna. Vsi postopki pilotnega projekta do zdaj so bili izvedeni zelo uspešno tudi ali pa predvsem zaradi aktivnih udeležencev zborov. Z njihovim opozarjanjem na sporni steber daljnovoda na dvorišču OŠ Ludvika Pliberška, je le ta dobil vsaj ograjo, ki preprečuje razigranim osnovnošolcem plezanje po njem. Zdaj obujajo pozabljeno Rosmanitovo grobnico in iščejo načine, da ozavestijo lastnike individualnih kurišč, ki so glavni vzrok za slab zrak v njihovi četrti.

SČS Magdalena naj bi še v tem letu dočakala uresničitev pobude, da se upočasni promet v okolici UKC Maribor. Tudi druge pobude udeležencev so vedno pogosteje slišane in zato računajo, da bo boljše oskrbe in morda tudi javne razsvetljave deležen še Magdalenski park. V centru mesta je opazno manj praznih izložb,  za kar so se dve leti trudili v SČS Center in Ivan Cankar. Medtem, ko so se na začetku trudili, čistili prazne izložbe in jih polnili z različnimi vsebinami, zdaj vsaj na Gosposki skoraj ni več praznega lokala, ki bi ga lahko ponudili v začasno uporabo izložbenega prostora. Uresničuje se tudi ena prvih pobud iz te SČS, to je varna pot na Piramido. Izgradnja prepotrebnega pločnika na Ribniški je namreč že v teku.

To je le nekaj drobtinic z zborov, ki se jih lahko opazi. Veliko stvari pa zaznavajo le aktivni udeleženci in člani moderatorskih ekip Iniciative mestni zbor. Tako se je zelo izboljšala odzivnost nekaterih služb, kjer je treba posebej omeniti Urad za komunalo, promet in prostor – sektor za komunalo in promet. Po svojih močeh se odzivajo tudi na Medobčinskem uradu za varstvo okolja in ohranjanje narave. Se pa še vedno zdi nepotrebno komunicirati z uporabniki nekaterim javnim podjetjem oz. podjetjem v pretežno občinski lasti. SČS in SKS so prav zato v začetku leta ustanovile samoorganiziran svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin - Civilni nadzor. Člani so do sedaj pregledali poslovna poročila Mariborskega vodovoda in Nigrada, ob čemer se jim je zastavilo veliko vprašanj. Žal se vodilnim v obeh podjetjih nanje ne zdi vredno odgovarjati. Ali pa morda upajo, da gre za muho enodnevnico. Ob tem pozabljajo, da zbori potekajo že skoraj tri leta in da so udeleženci v tem času pridobili veliko izkušenj in znanja. Predvsem pa so odločeni vztrajati.

Kakšno je naše okolje, kako se troši javni denar, kdo odloča o teh stvareh so vprašanja, ki si jih udeleženci zastavljajo na zborih in jih naslavljajo na državo, občino, javne zavode in podjetja. Načeloma bi morali te odgovore tudi dobiti, pa se to žal zgodi le izjemoma. Da se to spremeni, smo za prihajajočo sredo, 16.12.2015 v okviru projekta Ubrana skupnost povabili Tino Kraigher Mišič iz Odvetniške družbe Pirc Musar, ki je pred tem vodila pritožbene postopke v zadevah dostopa do informacij javnega značaja pri Informacijskem pooblaščencu. Na praktičnih primerih bo udeležncem zborov predstavila, kako najlaže pridobiti informacije javnega značaja, kje jih iskati, kakšne so naše pravice in kako jih uveljaviti, kdaj je potrebno vztrajati ipd. Vabljeni ob 17.00 v Infopeko!