Zbor SČS Radvanje


Športno-turistični center Maribora brez splošne ambulante

Na zadnjem zboru prebivalcev samoorganizirane četrtne skupnosti  Radvanje je petnajsterica Radvanjčanov poslušala uvodna poročila – izsledke dveh delovnih skupin.

Delovna skupina za obnovo OŠ Ludvika Pliberška glasno opozarja na daljnovod, ki seka šolski teritorij, sevanje, ki ga povzroča, pa je nevarno za zdravje otrok in odraslih. V okviru prepotrebne obnove šole, v prvi vrsti zagotovitvi varovanja igrišča in okolice, so bili podani predlogi za rešitve – ti vključujejo tudi projekte, ki bi izboljšali izgled okolice in hkrati zagotavljali zanimive vsebine v učnem procesu. Udeleženci tudi ugotavljajo, da je šola, ki v takšnem okolju morala biti center družbenega dogajanja, premalo prepoznavna že krajanom, kaj šele mimoidočim.

Delovna skupina za promet, infrastrukturo in okolje  v svojih preliminarnih izsledkih ugotavlja, da je celotno področje MČ Radvanje, vsaj njegov centralni del pod vznožjem Pohorja, zanemarjen, kar se tiče pločnikov in kolesarskih stez, posledično nevaren za gibanje otrok, odraslih krajanov in obiskovalcev.  Propadla ideja o univerziadi je za sabo pustila nekaj v nebo vpijočih kršitev prostorskega načrta, zastarelo in potrebam nedoraslo komunalno infrastrukturo ter nedopusten zastoj v razvoju in ureditvi pomembnega turističnega prostora.

Udeleženci zbora so željo po splošni zdravstveni ambulanti v tej Mestni četrti nadgradili s pripravljenostjo, da pomagajo pri iskanju ustreznih prostorov skupaj s podjetjem, ki je zainteresirano, da v tem okolju zagotovi storitve splošne zdravstvene oskrbe za prebivalce in obiskovalce.

Naslednjič se krajani srečajo spet 5. novembra.