V nizu dogodkov, ki jih pripravljamo ob obeležitvi 5. obletnice Iniciative mestni zbor, vas tokrat vabimo na

URBANI SPREHOD
PO POTEH PARTICIPACIJE V RADVANJU - 2 LETI KASNEJE
Je bilo za uresničitev volje ljudstva tudi dovolj politične volje? 

SOBOTA * 9. 12. 2017 * zberemo se ob 10.00 na parkirišču trgovine TUŠ na Streliški

V kolikšni meri, če sploh, so po dveh letih uresničeni projekti, ki so jih v Radvanju izglasovali prebivalke in prebivalci v okviru participatornega proračuna?

Septembra 2015 so v Radvanju mesec dni zbirali predloge, kako posodobiti in obogatiti svojo skupnost. V nedeljo, 22. novembra 2015, so prebivalke in prebivalci Radvanja izmed predlogov, ki so bili s strani strokovnih služb pregledani in ovrednoteni, izglasovali projekte, za katere so smatrali, da lahko skupnost okrepijo in izboljšajo kakovost življenja v Radvanju. V okviru za to obljubljenih 100 tisočakov bi bilo moč izvesti 14 projektov. V proračunu za leto 2016 je bilo z amandmajem rezerviranih za realizacijo potrebnih 97.000 evrov.

Piše se december 2017. Je dve leti po jasno izraženi volji prebivalstva Radvanje dejansko bogatejše za izglasovane vsebine? Kakšen je razkorak med izraženimi željami in uresničenim? To zanima tudi nas, zato se bomo v soboto, 9. decembra ob 10.00 podali Po poteh participacije v Radvanju – dve leti kasneje. 

Pričeli bomo na Streliški ulici, ob trgovini TUŠ. Tam je na željo prebivalstva zaradi večje varnosti (1) dodatno podkrepljena signalizacija na prehodu za pešce. Pohvalno. Nadaljevali bomo proti Vzpenjači. Najprej se ustavimo pri OŠ Ludvika Pliberška, kjer bi naj že tekli (2) programi izobraževanja o vrtnarjenju v novo pridobljenih visokih gredah. To drži? Pri stavbi MČ Radvanje bomo spregovorili o mehkih vsebinah – izglasovanih projektih, ki se tičejo (3) skupnostne oskrbe starejših ter (4) medsosedske izmenjave storitev in znanj. Na začetku Pohorske ulice bomo kaj hitro lahko preverili, ali so zgrajeni deli pločnikov za varnejše gibanje na (5) Tančevi in (6) Ob ribniku in nato, kako se odvija (7) želena sanacija Radvanjskega trga. Bi pa skoraj že lahko merili učinke (8) umirjanja hitrosti na Pohorski ulici na 40 km na uro. Se zdaj tam drika kaj manj?
Pred Vzpenjačo zavijemo desno na Macunovo. Na obrobju Radvanja tamkaj sameva manjši park, ki bi naj bil, po odločitvah predlagateljev in strokovnih služb, (9) urejen in (10) obogaten z igralnimi površinami za otroke ter (11) z izobraževalnimi vsebinami, povezanimi z naravo - za vse generacije. Ponosni na smučarsko tradicijo so Radvanjčani izglasovali tudi (12) postavitev muzeja na prostem pri Pohorski vzpenjači. Kako kaže, si ogledamo na zaključni točki sprehoda, kjer bomo lahko tudi videli, kako so bila porabljena sredstva, namenjena za hortikulturno ureditev Radvanja (13) – zadnjega v nizu izglasovanih projektov participatornega proračuna v Radvanju. Zadnjega? No, (14) postavitev dodatnih košev za smeti smo zaobšli, saj so razpršeni po Radvanju, natančnih lokacij pa ne poznamo.
Med potjo boste lahko več izvedeli o participatornem proračunu kot instrumentu izvajanja neposredne demokracije, o uspešnih praksah po Sloveniji in v svetu, pa o tem, kaj nedavno začete aktivnosti naše občine pod imenom participativni proračun v resnici pomenijo.

Pridružite se! Naše popotovanje bo trajalo uro in pol.