Zbor SČS Nova vas, 14. 5. 2015


Nujno je potrebno spremeniti vse potrebno,
da bomo ljudje lahko odločali o zadevah v svojem mestu!

Na sinočnjem zboru, 45. po vrsti, samoorganizirane četrtne skupnosti Nova vas, smo se vedno znova ne glede na obravnavano temo, vračali k enakemu zaključku: potrebe in želje ljudi oblastnikov ne zanimajo, zato potrebujemo moč, da uresničitev le teh od njih izsilimo. Kljub jasnemu zapisu v Ustavi, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, se bo treba še kako boriti za spremembe v Zakonu o lokalni samoupravi ter v občinskih postopkovnih dokumentih, s katerimi bomo, predvsem v slednjih, odpravili navidezne navedbe oblik participacije občanov in jih zamenjali z resničnimi in realnimi, ki jih bomo nato s pridom uporabljali.

Če je komu v javni sferi mar za ljudi, je to javno podjetje Snaga, so ugotavljali udeleženci zbora. V razpravi, kaj narediti s spornim ekološkim otokom na Knafelčevi, ki je zmeraj poln, okrog kesonov pa ljudje odlagajo tudi monitorje, straniščne školjke in tepihe so zaključili, da se je potrebno s Snago dogovoriti predvsem o tem, da se počisti tudi okolica kesonov, saj bo vsaj peščica ljudi, ki jih kupi smeti takoj zamamijo, da tudi sami tja kaj odvržejo, dvakrat premislili ali bi storili enako, če okoli kesonov ni nesnage. In delavci Snage bodo to naredili, so prepričani udeleženci, saj so to storili vedno, ko so jih k temu pozvali.Ekološki otok na vogalu Igriške ulice v Novi vasi tik pred prazniki (levo) in le dan po telefonski komunikaciji s Snago (desno).

Tako delovna skupina za okolje kot Samoorganiziran svet za varovanje pravic uporabnikov javnih dobrin (SSVUJD) se bojujeta proti molku javnega organa; prvi v zvezi z neaktivnostjo občine pri uvedbi Odloka o javnem redu in miru, ki ga Maribor kot mestna občina presenetljivo nima, drugi na temo razjasnitve poslovanja javnega podjetja Mariborski vodovod. Oboji so se že poslužili ustreznih inšpekcij in ostali pristojnih organov, ki bodo s svojo pristojnostjo zahtevali prekinitev neodzivnosti lokalnih oblasti in služb. Kdo ve, morda bo do razjasnitve milo rečeno »meglenega« poslovanja Nigrada v letu 2013, ki ga v SSVUJD trenutno raziskujejo, pot že lažja.
Zagotovo pa bo pot lažja, ko se bo spremenila zakonodaja, ki določa zakonsko podlago za delovanje lokalnih skupnosti, predvsem pa statut MOM ter poslovnik delovanja mariborskega mestnega sveta, ki onemogočata pravzaprav vsakršno vpletenost občanov v odločitve njihove občine. Zato so udeleženci zbora podprli pobudo SČS Radvanje, da se ponovno oživi DS za spremembo prej omenjenega zakona in se ji bodo tudi priključili.
Zbor v Novi vasi in njihova lokalna mestna četrt si prizadevajo vzpostaviti obliko sodelovanja, ki bo po volji vseh in bo tudi prinašala rezultate. Iz sestanka, o katerem so poročali člani DS za sodelovanja, izhaja, da pripravljenost za sodelovanje obstaja. Kako bo sodelovanje potekalo, pa bo razvidno, ko bo skozi dogovorjene aktivnosti ugotovljeno, ali je MČ pri izvajanju postopkov bolj učinkovita kot udeleženci zbora v Novi vasi.
Zbor smo ponovno zaključili v razmišljanju o zelenosti naše okolice ter domov odšli z zanimivim predlogom v glavah, o skupni akciji mestne četrti, prebivalcev in gasilcev, v kateri bi reševali okoliška drevesa pred belo omelo.

O slednjem bo več govora na naslednjem zboru, ki bo 28. maja ob 18. uri v MČ Nova vas.