Vabilo


V Mariboru se z javnostjo komunicira na dva načina —
z ignoranco ali s tožbo

Najava zborov Samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti Maribora med 21. in 25. marcem 2016.

Ker z MOM še vedno ni nikakršnih informacij o nadaljevanju postopka širitve participatornega proračuna (PP) na šest mestnih četrti in krajevnih skupnosti, izglasovani projekti pilotnega projekta PP v MČ Radvanje pa očitno niso vključeni v predlog letošnjega občinskega proračuna, bo tokratni torkov zbor SČS Radvanje (v MČ Radvanje), v znamenju te teme. Medse so povabili tudi četrtne svetnike, da se dogovorijo za sodelovanje in skupen odziv.

Žal pa to ni edina tema, ki razburja udeležence zborov SČS in SKS. V četrtek bo namreč prva obravnava v tožbi, ki jo je Javno podjetje Mariborski vodovod sprožilo proti koordinatorju Samoorganiziranega sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin (SSVUJD) - Civilni nadzor. SSVUJD je bil ustanovljen, ker MOM takega organa za nadzor še nima (kljub temu, da je zakonsko predviden), delo javnih podjetij pa neposredno zadeva vse prebivalce Maribora. Kako razume svojo odgovornost do javnosti, je Mariborski vodovod pokazal, ko je, namesto, da bi odgovoril na zastavljena vprašanja SSVUJD, vložil tožbo zaradi domnevnega blatenja dobrega imena podjetja proti koordinatorju SSVUJD, v znesku 100.000 EUR. Udeleženci so na zborih SČKS to dojeli kot način zastraševanja tistih, ki si vprašanja upajo zastavljati in so enotno podprli delovanje sveta in odgovor na tožbo.

Poleg SČS Radvanje bodo o tem razpravljali tudi v sredo, na zborih SKS Kamnica (Kulturni dom) in SČS Tabor, v četrtek pa še na združenem zboru SČS Center in Ivan Cankar. Drugače pa so si tokratni zbor zastavili v SČS Magdalena. Javno podjetje Snaga so povabili, da prebivalce, ki imajo še vedno veliko vprašanj o pravilnem ločevanju odpadkov, o tem in o pomembnosti ločevanja podrobneje seznani. Pričakujejo pa tudi odgovore na vprašanja o predelavi odpadkov in še, če se bo bolj zavzeto in učinkovito ločevanje kaj poznalo tudi na položnicah. Kot vedno se bodo vsi zbori pričeli ob 18.00.

Urnik zborov:

  • v torek, 22. 3., 18.00 >>  SČS Magdalena, Infopeka, Ob železnici 16
  • v torek, 22. 3., 18.00 >>  SČS Radvanje, MČ Radvanje, Lackova 43
  • v sredo, 23. 3., 18.00  >>  SKS Kamnica, Dom kulture, Vrbanska 97
  • v sredo, 23. 3., 18.00  >>  SČS Tabor, MČ Tabor, Metelkova 63
  • četrtek, 24. 3., 18.00 >> SČS Center in Ivan Cankar, ZPM, Razlagova 16