Zbor SKS Pekre, 9. 11. 2016


Z vztrajnostjo do ureditev razmer tudi za v prihodnje

Na sredinem zboru Samoorganizirane krajevne skupnosti Pekre seveda niso mogli mimo teme spornega večmetrskega nasipa, ki se dviga na parcelah v kareju Lackova ulica – Bezjakova – Ipavčeva in Ulica Jelenčevih. Razlog tiči v prepričanju krajank in krajanov, da ne gre odnehati pri poizvedovanju, kateri postopki so vodili do trenutne situacije, ko sredi Peker stoji nasip, pod katerim se nahaja javna komunalna infrastruktura, javno podjetje, ki zanjo odgovarja, pa se, dobesedno, ne more dokopati do odgovora, ki ga krajani med drugimi najglasneje zahtevajo – ali je s kanalizacijo pod nasipom vse v redu?

V svojih poizvedbah so prebivalke in prebivalci ugotovili, da so se aktivnosti začele veliko prej, kot je bil začet kakršenkoli postopek, ki se na njih nanaša. Ugotavljajo, da tudi po osmih letih za posege na teh parcelah ni ustreznih dovoljenj. Iz odgovorov so razbrali, da se službe, ki so dolžne skrbeti za javno infrastrukturo, ne zavedajo svoje odgovornosti, službe za nadzor pa svoje delo opravljajo površno, izdajajo soglasja, preden se prepričajo, ali so bila z njihove strani dana priporočila izvršena. Zakaj so si praktično vsi udeleženi v procesu privoščili takšen niz nelogičnih, neustreznih odločitev in dejanj, ki ga dopolnjujejo še luknje v postopkih, si lahko samo predstavljamo. Odgovora sta dva, žal pa niti eden niti drugi javnih služb ne kažeta v dobri luči.

Zdaj je na potezi odgovorno ministrstvo, ki ga bodo prebivalke in prebivalci Peker pozvali, da preuči delo svojih zaposlenih, se do ugotovitev opredeli in ustrezno reagira. Kljub razpravi, da bi morali stvari vzeti v svoje roke in se podati v neposredno akcijo, so bili na koncu prisotni prepričani, da je maraton, na katerega so se podali, prava odločitev. S svojimi prizadevanji namreč ne želijo razrešiti le trenutne problematike temveč želijo preprečiti, da bi se takšne škodljive prakse vedno znova pojavljale in ponavljale.